Hírlevél

Blog
2018.08.13 11:43

Megújuló Energiaforrások 3.rész

Megújuló Energiaforrások 3.rész

 

Előzőleg már foglalkoztunk a napelemekkel, napkollektorokkal és azok felhasználási területeivel.

A mostani részben foglalkozzunk egy kicsit a levegő-víz hőszivattyúval.

Mi ez és mire jó?

 

Levegő-víz hőszivattyú - Mi is ez pontosan és mire jó?

Alapvetően a levegő-víz hőszivattyúkat fűtésre-hűtésre és melegvíz előállítására használjuk.

A hőszivattyú nem más, mint a ház és környezete hőmérséklet-különbségét használó fűtés és hűtés központi eleme. Némi áram és (zárt rendszerben forgatott) gáz segítségével „kiveszi” a belül lévő meleget, és leadja a környezetének – ezért hideg a tej, és meleg a hűtőgép hátsó része. A hőszivattyú működése gyakorlatilag ugyanez: a környezetből kivont hőt a lakásban (házban) adja le.

 

A hőszivattyú üzemeltetését akár ingyenessé is teheti, ha a rendszert megtámogatjuk napkollektorral és/vagy napelemmel. A kalkulációból soha ne hagyjuk ki, hogy az alacsony rezsi miatt mennyit nő a ház értéke, arról nem is beszélve, hogy a kémény nélküli házzal óvjuk a környezetet is.

Ne felejtsük el, hogy a hőszivattyús rendszer a klímát is feleslegessé teszi (ha kell, nyáron hűt), sőt, a meleg víz készítésében is részt vesz. Mindez természetesen csak akkor igaz, ha minőségi terméket választunk, és a tervezést, kivitelezést is profikra bízzuk.

Nézzük meg , milyen tényezőktől függ egy levegő-víz hőszivattyú ára.

Az első és leginkább az árat befolyásoló tényező a hőszivattyú teljesítménye hány kW-os. Általában a leggyakoribb méretek a 3,5-16 kW közötti levegő víz hőszivattyúk. Érthető, hogy egy kisebb teljesítményű készülék ára lényegesen olcsóbb, mint egy nagy készüléké.

Fontos tényező ár szempontjából, hogy a levegő víz hőszivattyú milyen kialakítású léteznek monoblokk hőszivattyúk ezek általában a legolcsóbbak, osztott (split) hőszivattyúk ezek árban drágábbak, és léteznek osztott hőszivattyúk melyek beltéri egysége egybe van építve a használati meleg víz tartállyal. Az egybeépített HMV tartállyal ellátott hőszivattyúk a legdrágábbak a levegő víz hőszivattyúk között.

 

Hőszivattyú rendszer árak:

Gyakori kérdés mennyibe kerül egy hőszivattyús rendszer ezt így sajnos nem lehet megmondani, úgy ahogy egy házépítési költségét, sem amíg nincsenek komplett tervek így csak találgatni lehet. Persze egy régi szabály szerint nagyjából meg lehet határozni a költségeket: egy épület teljes kivitelezési költségének 20-25%-át az épületgépészetet teszi ki. Ebben az összegben benne van a víz, csatorna, fűtés, hűtés, gáz stb. Tehát ha egy épület négyzetméter ára a mai normákkal számolva 300-350 ezer Ft/ m2 akkor ebből az épület gépészet minimum 60.000.- Ft/m2 aminek jelentős költségét a fűtés és a hűtés,  kiépítése adja

 

Honlap készítés