Hírlevél

Hírek

Mire az a nagy felhajtás? Megéri ez egyáltalán?

  1. A napenergia megújuló energiaforrás, korlátlan és kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésünkre.
  2. Nem károsítja a környezetet.
  3. A napelem rendszerek telepítése egyszeri (nem költség) befektetés.
  4. A felszerelt napelem, napkollektor emeli az ingatlan értékét.

A napsütésben gazdag országokban ma már  kevesebb mint 15 forint a napenergia kilowattóránkénti ára.

 Egy átlagos, Magyarországon telepített családi házas napelemes rendszer, az elmúlt 16 évben tapasztalt energiaár-emelkedés ütemét előre vetítve, nagyjából 6 év alatt behozza az árát, és a jelenleg tapasztalható általános villamosenergia-díjak stagnálása esetén is 8 éven belül eléri a megtakarítás a rendszer bekerülési költségét.

Egy 2007-es törvény (a Villamos Energia Törvény, VET) értelmében  a tárolást az áramszolgáltatók elvégzik a háztartási méretű napelemes rendszerek tulajdonosai helyett. Azaz amit napos időben túltermel a rendszer, azt betáplálhatjuk a hálózatba és a sötét vagy borús órákban szabadon visszavehetjük onnan. Ezzel az u.n. szaldó elszámolással tehát az éves megtermelt energia teljes egészében rezsi megtakarításra fordítható.
EZ egyben azt is jelenti, hogy hálózati kapcsolattal rendelkező helyen nincs értelme önálló, akkumulátoros, azaz szigetüzemű napelemes rendszert építeni.
Ami a rendszer árát illeti, itt előnyről és hátrányról egyaránt beszélhetünk.
Valóban nem olcsó egy napelem rendszer telepítése, hiszen szakértelmet és speciális összetevőket igényel.
Azonban nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal,hogy pályázati támogatást is kaphatunk hozzá-erről bővebben a "Finanszírozási Lehetőségek" menüpontban olvashat. Olyan mértékű anyagi támogatást nyerhetünk el egy jól megírt pályázat során, hogy akár a teljes költségünket is fedezhetjük vele.
Ráadásul ha már egyszer telepítve van, a napelem karbantartása nem fog problémát okozni, mivel nagyon kevés figyelmet igényel, és amúgy is több évnyi garanciát is biztosítunk rá.
 
 

Megújuló Energiaforrások 1. rész

A mai világban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a megújuló energiaforrások és azok hasznosítása, de egy-egy cikket olvasva már azt sem tudjuk eldönteni mi-mire jó.

Hogy segítsünk kibogozni a szálakat a  Hajduker Kft. blogot indít, ahol megpróbáljuk tisztázni a félreértéseket, és megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.Honlap készítés